Kosmisch onderwijs

Kosmisch Onderwijs en Opvoeding (KOO) is een onderwijsmethode waarbij gewerkt wordt vanuit een visie dat we allemaal onderdeel zijn van een groter geheel. Het deelt een visie op hoe wij met de aarde, natuur en cultuur dienen om te gaan. Met behulp van deze methode leert uw kind met verwondering kijken naar de wereld om zich heen.

Hoe vertaalt het KOO zich naar het onderwijs?

Tijdens een schooljaar staan er in een groep vier thema’s centraal. De onderwerpen staan altijd dicht bij de belevingswereld van uw kind en worden gekozen uit de natuur, cultuur, tijd en ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het thema ‘herfst’. Thema’s worden in de groep gepresenteerd op de aandachtstafel.

Wat is de aandachtstafel?

De aandachtstafel is een vast onderdeel van de voorbereide omgeving en staat in elke groep. Op de tafel vindt het kind materialen, werkjes, en middelen waardoor het geprikkeld wordt om te ontdekken. De aandachtstafel is altijd afgestemd op de fase van ontwikkeling.

Voor de onderbouw ligt de focus hierbij op zintuigelijke ervaringen, gericht op de seizoenen. De midden – en tussenbouw richten zich op de wereld als geheel en cultuur en wetenschap, terwijl de bovenbouw verder ingaat op de wetenschap.