Thema Lente onderbouw

Deze week zijn we begonnen met het thema de lente. 

Woordweb

Het doel voor de komende tijd is om de kinderen te leren wat de kenmerken van de lente zijn.  
Daarvoor hebben we gewerkt aan een woordweb. Dit wordt steeds verder uitgebreid. Er komen steeds nieuwe begrippen/woorden bij. De kinderen leren van een woordweb dat er bij een plaatje een geschreven woord hoort. Zo maken ze kennis met geschreven taal.

Prentenboeken en verhalen

Steeds lezen we verhalen of prentenboeken over de lente. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit en leren ze door te luisteren ook duidelijk en in goede zinnen te spreken. Kinderen vinden het ook leuk als u thuis voorleest. Het is een gezellig moment om samen met uw kind te beleven. Kinderen leren daar ook veel van!
Idee………>>Ga eens langs bij de bibliotheek!

Kringgesprekken

Tijdens de kringgesprekken over de lente leren de kinderen over vogels, nestjes maken en broeden.  
We hebben samen ook de tijdlijn van het jaar bekeken. Welke seizoenen zijn er in een jaar en hoe heten de maanden die bij de lente horen.  

Aandachtstafel

In elke klas is een aandachts tafel voor de lente gemaakt. We vinden het leuk dat de kinderen dingen van thuis meenemen voor de tafel. Zo wordt de betrokkenheid bij het onderwerp vergroot en wordt de tafel echt iets van de groep.  
We hebben ook gesproken over bloembollen. We leren de namen en sommige kinderen kunnen de namen ook al schrijven.  

Buiten spelen

Het was deze week vaak mooi weer. We hebben dus lekker veel buiten gespeeld. De kinderen kunnen dan een stukje van hun emotie kwijt en leren met andere kinderen omgaan.  
Begrippen als samen delen, voorzichtig zijn en lief zijn voor elkaar komen dan steeds voorbij. We besteden daar veel aandacht aan. Ook als je ruzie hebt moet je leren hoe je dat gaat oplossen. Probleempjes uitpraten, je gevoel een plekje geven en sorry zeggen of weer vriendjes kunnen zijn.  
Wij observeren tijdens het buitenspel al deze genoemde zaken terwijl de kinderen lekker spelen.  
Natuurlijk zijn de nieuwe karren volop in gebruik! De kinderen leren om kracht te zetten of te beperken. Ze leren het verschil tussen duwen en trekken.  

Rekenen met/in tijd

Deze week ook weer veel aandacht voor tijdsbesef: Wat komt er eerst en wat daarna? 
De kinderen leren de dagen van de week en sommigen kennen de maanden van het jaar al bij naam. Sommige kinderen hebben een seizoens circel gemaakt.  
Veel kinderen uit groep 2 vinden het leuk om in een werkboekje te werken. Dat mag ook af en toe. Ze leren werken in het platte vlak. Soms moeten ze tellen en kleuren dan weer zoeken ze verschillen op een plaatje en weer anders zoeken ze naar dezelfde woorden of schrijven ze woorden na.  

Creatieve vorming

De jongere kinderen in de groep zijn bezig geweest met knippen, stroken knippen of kleine stukjes leren knippen. Dit is goed om te leren hoe je een schaar moet gebruiken maar ook om hun motorische vaardigheid te trainen. Verder vouwen, tekenen, verven en knutselen we over de lente. 

Tot slot

Het was weer een drukke week. Helaas was juf Netty ziek. Voor haar vervelend maar ook de kinderen misten natuurlijk hun juf. We hopen dat ze volgende week weer is hersteld.  

Volgende week gaan we met de kinderen uit groep 2 werken aan getalbegrip en getalbeelden. We maken daarbij gebruik van eierdozen en (nep) eieren. Heeft u toevallig nog lege eierdozen en (nep) eieren? Geef het gerust mee naar school, kunnen wij ermee aan het werk.  


Oud nieuws

27 januari 2023 Wist u dat
23 december 2022 Het team van de Clipper wenst u:
9 december 2022 Sinterklaasfeest
20 oktober 2022 Herfstvakantie
20 oktober 2022 Nieuwsbrief oktober 2022